08 декември 2010

Краят на един ремонт – ІІ част

Продължавам своя разказ за нашия ремонт. Най-трудно ни беше с банята и тоалетната, въпреки че имахме майстори, които свършиха по-голяма част от работата.

Само изборът на плочки и фаянс бе нелека задача. Аз все си представях, че банята и тоалетните ще бъдат в синьо, да ми напомня на море, но след безкрайно обикаляне по магазини нито един модел плочки в синьо не ни хареса. Приятели ни препоръчаха българските плочки като добро съотношение качество/цена и ние гледахме предимно такива. В крайна сметка, купихме нещо съвсем различно – румънски плочки с пясъчни цветове, серията дори се казва „Туарег”.

Сагата с изборът продължи и с фаянса. Въпреки че тоалетната ни е съвсем малка – 1 метър на 0,80 метра, за мен бе изключително важно да имам мивка там, естествено трябваше да е възможно най-малката и така се спряхме на Happy bath серията на Фаянс. Като обикновено отново тръгнахме с една идея, а накрая се оказахме с нещо съвсем различно. Мислехме си за голяма мивка и горен шкаф с огледало за банята, а днес имаме долен шкаф с мивка и огледа с полица. Засега сме отложили слагането на параван и поддушово корито, но пък имаме завеса с морски елементи.

Преди да стигнем до тези последни елементи от обзавеждането, трябваше да махнем старите плочки и да подготвим стените. В тоалетната дори се наложи да изградим едната стена изцяло наново. Измазването на стените и слагането на плочките бе работа на майсторите, които можем да похвалим за добре свършената работа. От нас се искаше само да определим разположението на декоративните плочки. Тъй като решихме да не правим окачен таван, и в банята, и в тоалетната майсторите направиха таваните с пръскана замазка.

Работата по вратите в целия апартамент заслужава отделен пост. Тук ще се спра само на вратата на банята, която след много спорове избрахме да бъде бяла, както и останалите врати. Заради влагата и въпреки първоначалното ми нежелание, решихме да я направим от ПВЦ. Към врата направихме и надстройка - прозорец от матово стъкло, каквото е оригиналното архитектурно решение. Идеята по този начин от прозореца на банята да влиза естествена светлинав малкото коридорче много ни харесва.

Днес, като гледам снимките преди ремонта, не ми се вярва колко работа е свършена.

Банята













Тоалетната





1 коментар: