18 декември 2010

Краят на един ремонт – ІІІ част

И така, дойде време да привърша с разказа за ремонта. След описанието на нещата, които направихме с кухнята, банята,тоалетната и коридора, днес ще покажа от къде тръгнахме и до къде стигнахме с двете стаи - спалня и дневна.

Най-малко работа имахме в спалнята. След дежурното махане на постната боя от стените и тавана, остава само да се изцикли паркета и да се избере обзавеждането. Именно с паркета ни се случи случка, след прясно изциклен и лакиран, паркетът бе наводнен от едните майстори. (Тук трябва да кажа, че нашият паркет представлява тънки летвички с размер 2/12 см. и дебелина около 1 см. Летвичките са подредени шахматно на квадрати по 5. Не се захващат една за друга, а са залепени директно за пода.) След наводнение паркетът се наду и заради дебелия слой пресен лак, не съхнеше. По-сериозно бе положението с паркета в дневната. Наложи се да го пренаредим частично и в двете стаи, при това сами, тъй като никой майстор не се съгласи да го направи. След повторното циклене, което вероятно ще бъде и последно поради минималната дебелина, и лакиране, за наше щастие нещата днес изглеждат доста добре. В интерес на истината, майсторите, които ни наводниха ни обезщетиха за причинените щети.

След сагата с паркета, която забави пренасянето ни с почти месец, остана избирането на тапети, обзавеждане, осветление.

За спалнята отново се доверихме на Айко. Отново тръгнахме с една първоначална идея, а завършихме с нещо съвсем различно. От мебели с цвят венге и избелен дъб, настоящата ни спалня е череша.

Обзавеждането на дневната все още предстои. Засега имаме диван и масичка за кафе, секцията и евентуално нов диван са запланувани за следващата година.

Особена моя гордост са пердетата и в двете стаи, които избрах от магазините по ул. Екзарх Йосиф. Засега не смятам да слагам щори, завесите в спалнята са достатъчни.

Особена гордост на Румен са лампите в къщата, които купихме благодарение на него. Аз колкото и да гледах, все не можех да реша какво трябва да вземем.

Като погледна назад за изминалата една година - апартаментът го купихме в началото на декември 2009 и успяхме да се нанесем в средата на август 2010, мога смело да кажа, че усилията са си стрували. Ремонтът ни коства цялото свободно време и финанси през изминалите месеци, както и немалко физически усилия и нерви, но днес имаме нещо, направено по наш вкус и за наше удобство. Сигурно сме допуснали и грешки, има и някои неща, които не сме догледали, но най-важното е, че сме го направили с много любов и желание за уют.

Дотук бяха приказките, следват няколко снимки за илюстрация.

Стаята със сменена дограма


Таванът вече е готов, стените са почистени в очакване на новите тапети, вратата е изшкурена и предстои само да бъде боядисана и да бъде сложена нова брава, за да стане светкавица


Спалнята днес


Тук се вижда и лампата, и пердето, дори и моя гоблен


Холът в началото


Новото окабеляване върви с пълна сила


Днес нещата изглеждат така


Да не забравяме синия персийски килим и полилея с лалета

Няма коментари:

Публикуване на коментар