04 декември 2010

Краят на един ремонт – І част

Това е един позакъснял пост за нашия прословут ремонт. Този път ще покажа и отдавна обещаните снимки. Тъй като снимките са доста на брой, ще ги публикувам в няколко последователни поста - първо ще разкажа и ще покажа в снимки какво сме направили с кухнята.

С основната част от ремонта бяхме готови още в края на юли и от началото на август вече се нанесохме в нашия си дом. Обзавеждането, естествено продължава и до днес – пердета, килими, лампи, огледала и така до безкрай …

И така ... апартаментът е стар, строен е през 60те години, не е голям – две стаи, кухня, отделни баня и тоалетна, два балкона. Не е ясно от кога е правен последният ремонт, но още при първия оглед знаехме, че ни предстои много работа, която в крайна сметка се оказа много повече отколкото въобще можехме да си представим в началото.

Започнахме със смяна на дограмата – най-бързо и лесно, а и наложително, за да можем да работим през зимата без да се налага да пускаме отопление. С малко помощ от приятел, Румен „обърна” и измаза всички прозорци.

Последва едно безкрайно махане на латекс, блажна и постна боя от стените и тавана в стаите и коридора. В кухнята се наложи да "горим" зелената блажна боя, а останалата част от стените и тавана, които бяха покрити с постна боя, изтъркахме на ръка с тънка шпакла. Подът в кухнята беше най-зле - мозаечни плочки и изгнил от наводнение паркет. Естествено, махнахме всичко и след това майсторите сложиха гранитогрес.

Не сме правили основни реконструкции, като избиване на стени и затваряне на балкони, но сменихме всички тръби за водата и направихме необходимите подобрения на електрическата инсталация.

Оказа се, че подготовката е лесна – махаш, сваляш, разчистваш – но изборът какво да сложим на мястото на старите неща бе доста по-труден. Пролетните месеци преминаха в непрестанно обикаляне по големите магазини. В началото започнахме с магазините за строителни материали – гипс, цимент, замаски и др. Постепенно преминахме към следващия етап – Практикер, Баумакс, Бриколаж – в търсене на бои, плочки, гранитогрес, теракол, фаянс. Продължихме с Домко, Айко и магазините за домашен текстил и обзавеждане, от където избрахме тапети, килими, пердета, завеси, кухня и спалня.

Разбира се, все още имаме много работа по обзавеждането, предимно дребни неща и някои по-големи, които ще останат като задачки за новата година.

Кухнята: преди и сега.
Така изглеждаха нещата в началото - в кръгче



Грозната блажна боя и новата дограма


Новите тръби за водата


Дограмата е обърната и започнало измазване на стените


Кухнята днес - почти всички уреди вече са на мястото си


Имаме си и перденца и лъскава кухненска лампа

1 коментар: