22 октомври 2010

Бижута

Не помня като дете да съм била особено голяма „кипра”, но като по-голяма с удоволствие започнах да нося всякакви бижута - обеци, гривни, пръстени, всякакви дрънкулки (никога твърде много, винаги съм била умерена в това отношение). Повечето неща, естествено, не бяха от благородни метали със скъпоценни камъни, а сребърни нещица, разни дрънкулки, модерни в България през 90те години.

Нещата, обаче се промениха, като се запознах с Румен. На въпроса „С какво се занимаваш?” получих отговор „Бижутер съм, работя в златарско ателие”, и бях изключително впечатлена. Не познавах хора, които се занимават с такива неща, пък и хич не бях в течение на модата сред бижутата от благородни метали (дори не носех вече модерното бяло злато). За мен това беше свят, изпълнен с красота и изящество, но твръде скъп, и по тази причина, извън сферата ми на интереси.

Постепенно се запознах с колегите и шефовете на Румен, ходих в ателието и магазините им, започнах по-активно да се интересувам от модата сред бижута и тяхното изработване. Дори миналата година ходих с неговата фирма на изложението за бижутерия във Виченца, Италия.

Като лаик, запленен от красотата, които бижутерите създават, ще се опитам да Ви представя "работата" на Румен.

Работата в ателието е далеч от блясъка на бижутерските магазини. Започва се с восъчен модел на бижуто, от който се прави отливка. После следва нейната обработка, инкрустиране на камъни (диаманти), полиране ..., за да стигне до витрината.Вече подредени на витрината, бижутата изглеждат така:

Работата е пипкава, финна, изисква прецизност, здрави очи и нерви ... но резултатът винаги си заслужава.

Лично аз особено се гордея с последната показата халка. Ателието на Румен я направи за моя приятелка, по модел, който тя си беше харесала в Интернет. Комплектът от тези халки, изработени от бяло злато, замина за нейната сватба през август в САЩ.

3 коментара:

 1. Много интересно, Елена. Ако решиш да напишеш повече по темата, за процесите, които протичат от отливката до витрината, ще се радвам. Ателието им работи ли с платина?

  ОтговорИзтриване
 2. Елена, аз също се присъединявам към молбата за повече интригуващи подробности от кухнята на бижутерията :)

  Наистина е интересно... и не, че човек не може да си намери някаква популярна информация в нета, но като си подхванала темата - давай смело нататък :)

  ОтговорИзтриване
 3. @ Darcy, доколкото аз знам в България не се работи с платина, продават се само готови неща.
  @Darcy, wakeop - поради проявения интерес, очаквайте продължение тези дни. :)

  ОтговорИзтриване