05 октомври 2010

Проблем със сервиза на Пентакс

След твърде дълго отсъствие блогът на Снимай ме се завръща онлайн.
За мое съжаление първият пост от новия сезон е провокиран от една доста неприятна за нас ситуация.

Предисторията: В началото на септември по време на снимките на една сватба Румен изпуска апарата, при което се чупи крачето, с което светкавицата се захваща за самия апарат, (Румен му казва чохъл, но не съм сигурна дали има точно име). Естествено още на първия работен ден той занесе светкавицата на ремонт - в случая в ЛАС сервиз, който е оторизирания сервиз на Пентакс за България. И оттук започнаха нашите проблеми.

Сервизното обслужване в България е пословично лошо, но в определени случаи човек няма друг избор освен да повери техниката си в ръцете на "специалистите". В нашия случай става дума за механична повреда, която не може да бъде отстранена, и единственото решение да бъде смененд счупената част. От сервиза казват, че за да направят подмяната ще трябва да поръчат необходимата част от своите доставчици. Румен плаща първоначална такса от 24лв. за диагностика на проблема (въпреки че в нашия случай повредата е очевидна и необходимо специално проучване за нейното установяване), която ще бъде приспадната от цената на самия ремонт, а няколко дни по-късно доплаща още 29лв. за поръчката на частта, която трябва да бъде сменена. Светкавицата е оставена в сервиза на 7 септември 2010 и до днес, въпреки проведени многократни разговори по телефона, все още не е отремонтирана. Дежурният отговор е, че необходимото чохълче е поръчано, но все още не е получено от доставчиците. През цялото време никой не се ангажира със срок за извършване на ремонта.

Както повече от нашите читатели знаят, ние сме занимаване със сватбена фотография и за нас е жизненоважно да разполагаме с безупречна техника, за да извършваме на професионално ниво фотографските услуги, които предлагаме.

Считам, че подобно отношение от който и да е сервиз към клиентите е крайно непрофесионално и недопустимо. За нас остава единственият вариант да си вземат повредената светкавица и дадените пари, и да търсим начин сами да си поръчаме чохъл, който сами да монтираме.

Невзъможността да разчиташ дори на елементарна профилактика на техника, която е неминуема при нейното активно ползване, сериозно вреди на имиджа на марката. За всеки професионалнистта на надежността на сервизното обслужване е един от основните критерии при избора на техника. Колкото и да сме доволни от качеството, което дадена марка (фотографско оборудване на Пентакс) предлага, некоректното отношение на сервиза ни провокира сериозно да се замислим за нейната смяна.

Тук е мястото да спомена, че използване и друга марка фототехника, за която също сме прибягвали до услугите на сервиз, когато е било необходимо, и не сме срещали подобни проблеми. Необходимите ремонти бяха извършени коректно и в разумен срок. Засега предпочитам да не посочвам марката и името на сервиза, тъй като целта на този пост е да противопоставя двете марка, а просто да посочи конкретния проблем, в търсене на неговото решение.

Приемете този пост като предупреждение - изпробвайте всички възможни други варианти преди да търсите сервизно обслужване, поне за техника Пентакс, в България.

Към днешна дата сагата с ЛАС сервиз продължава с поредното обещание до 8-10 дни необходимата част да пристигне и ремонтът да бъде извършен. Остава ни да чакаме ... търпеливо

Няма коментари:

Публикуване на коментар