01 юни 2010

За едно нарушение на авторското право

Както знаете последната половин година сме ангажирани с ремонта на новия си апартамент и вече сме на финалната права. По тази причини с Румен редовно следим брошурите на различни магазини. Започнахме със строителните хипермаркети, Баумакс, продължихме с редовни посещения в Практикер и Мосю Бриколаж. След приключване на грубата работа, естествено се насочихме към предложенията за обзавеждане Айко, Арон, Комо, и интериор (тапети, килими, пердета) – Домко, Минимакс.

Именно, разглеждайки онлайн каталога пролет/лято 2010 на Комо, Румен попадна на тази реклама на продукта „Рамка за 9 снимки”, в която втората снимка на първия ред е негова.
Ето рамката:



Ето и снимката на Румен от сайта на "Снимай ме":



Снимката присъства и в каталога на хартия на магазина. Снимката е може да бъде видяна, както на www.snimaime.com, така и в профила на Румен в www.photo-forum.com/rumenn, като и двата сайта изрично посочват, че снимките, качени на тях, са със запазени авторски права, и използването им през позволението на техния автор е незаконно. Предполагам, че и останалите снимки да деца, използвани „да запълнят” рамката, също са взети от Интернет, най-вероятно от сайта на Фото-форум.

Дали описаният случай представлява нарушение на авторското право – несъмнено. Дали ще предприемем законови действия – едва ли. Този пост ми се струва достатъчен. В случая не става дума за финансова компенсация. Едно просто запитване по телефон или имейл, и с удоволствие щяхме да дадем право на Комо да използват снимката.

Или както се казва в кампанията на Фото-форум срещу кражбата на снимки от Интернет,
„Бъди достоен човек! По-добре любителски снимки, отколкото крадени …”

3 коментара:

  1. Ели, ако решите да ги съдите мога да препоръчам много добър адвокат. Друг е въпроса колко пари обезщетение можете да получите. За съжаление с авторското право нарушенията са много лесни, но правоприлагането не.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами то точно любителски снимки е най-вероятно човек да сложи такава рамка, не знам какво са търсили изобщо във фото-форум, все едно си нямат албуми със семейни снимки...

    И не, че не можеш да намериш и прилични фотографии безплатно, почти всеки сайт, който продава, предлага и някаква аванта... примерно тези детски снимки: http://www.stockvault.net/Children_g25.html Ама... нали някой трябва да си направи труда да потърси.

    ОтговорИзтриване
  3. Меги, мерси за подкрепата, но наистина няма да се занимаваме да ги съдим. При по-сериозен случаи, непременно ще те потърсим. Всъщност, познаваме фотографи, които са успели да спечелят дела (или са постигнали извънсъдебно споразумение) за назконно използване на техни снимки.
    wakeop,именно толкова е лесно да се сложат любителски снимки или да се вземат снимки, които се предлагат безплатно в Интерент. Тъпото е, че някой си е направил труда да поторъси и избере детски снимки от сайт за авторска фотография. Какво пречи да се потърси и избере от сайт за сток фотография, може безплатно, може и срещу наистина символична цена. Хората продължават да си мислят, че щом нещо е качено в Интернет, то може да се ползва абсолютно безплатно

    ОтговорИзтриване