10 юни 2010

Мебели „Арон”, промоциите и още нещо

В България твърде често нещата не са това, което са. Същото важи с пълна сила и за шумно рекламираните промоции и заливащите ни отвсякъде рекламни брошури. Досега не си позволявах да изказвам недоволството си от различни компании по един или друг повод. Вчерашното ни посещение в магазина на мебели „Арон”, обаче, окончателно промени мнението ми. Ето накратко какво с какво се сблъскахме:

В търсенето на мебели, по-конкретно обзавеждане за спалнята, и в рамките на крайно ограничения ни бюджет, естествено внимателно следим всички промоционални брошури на мебелните фирми. И така, вчера ни попадна новата брошура на мебели „Арон”, промоциите в която са валидни до 15 юли или до изчерпване на наличните количества. Разглеждайки предложенията за обзавеждане на спалня, бяхме заинтригувани от следната оферта: спалня Monsun – цвят: Касанова, която включва гардероб с плъзгащи се врати + легло 160/200 см +2 нощни шкафчета + скрин, намалено от 1230 лв на 799 лв. Твърде съблазнителна оферта с прекалено ниска цена, за да бъде качествена.

Все пак с Румен решихме да посетим магазина на мебели „Арон” и да проверим какво на място представлява тази оферта. След като разгледахме всички изложени в магазина спални и не открихме посочения в брошурата модел, Румен се обърна към продавач-консултантите. Какво бе изненадата ни, когато ни информираха, че предлаганият в брошурата модел, не е изложен в магазина и не може да се види. Разбира се предоставена ни бе допълнителна информация за размерите на гардероба, която липсва в описанието в брошурата. И все пак, мебели „Арон” очевидно очакват от своите клиенти да направят поръчка единствено въз основа на снимките в брошурата, без да са видели мебелите на живо.

Знам, че хората поръчват доста неща онлайн, самите ние с Румен пазаруваме понякога от еbay.co.uk и dealextreme.com, но ми е трудна да си представя да си поръчам обзавеждане за спалнята само по снимка. Изглежда съответният модел спалня присъства само в хартиената брошура на мебели „Арон”, ние с Румен така и не успяхме да го открием на сайта на фирмата.

Не съм сигурна, че в случая става дума за директна заблуда на потребителите, но определено се почувствахме подведени. Отложихме други ангажименти, отделихме време да отидем до магазина, а се оказа, че не можем да разгледаме мебелите, които ни интересуват.

Брошура на мебели „Арон” – FAIL!

08 юни 2010

Една "наша" абитуриентка

Публикувам няколко снимки от абитуриентския бал на Моника. За съжаление аз не успях да присъствам, но Румен беше там и отрази събитието подобаващо. Сред всички кичозни и чалгаджийски снимки на абитуриенти, които заливат Интернет, ние ви предлагаме една по-изтънчена и стилна визия.









Снимки: Румен Василев.

Покрай случая с нарушение на авторското право, описан от мен в предишния пост, бих искала да напомня, че всички материали, публикувани в блога и на сайта на Снимай ме са със запазени авторски права и тяхното използване без наше разрешение е незаконно.

01 юни 2010

За едно нарушение на авторското право

Както знаете последната половин година сме ангажирани с ремонта на новия си апартамент и вече сме на финалната права. По тази причини с Румен редовно следим брошурите на различни магазини. Започнахме със строителните хипермаркети, Баумакс, продължихме с редовни посещения в Практикер и Мосю Бриколаж. След приключване на грубата работа, естествено се насочихме към предложенията за обзавеждане Айко, Арон, Комо, и интериор (тапети, килими, пердета) – Домко, Минимакс.

Именно, разглеждайки онлайн каталога пролет/лято 2010 на Комо, Румен попадна на тази реклама на продукта „Рамка за 9 снимки”, в която втората снимка на първия ред е негова.
Ето рамката:



Ето и снимката на Румен от сайта на "Снимай ме":



Снимката присъства и в каталога на хартия на магазина. Снимката е може да бъде видяна, както на www.snimaime.com, така и в профила на Румен в www.photo-forum.com/rumenn, като и двата сайта изрично посочват, че снимките, качени на тях, са със запазени авторски права, и използването им през позволението на техния автор е незаконно. Предполагам, че и останалите снимки да деца, използвани „да запълнят” рамката, също са взети от Интернет, най-вероятно от сайта на Фото-форум.

Дали описаният случай представлява нарушение на авторското право – несъмнено. Дали ще предприемем законови действия – едва ли. Този пост ми се струва достатъчен. В случая не става дума за финансова компенсация. Едно просто запитване по телефон или имейл, и с удоволствие щяхме да дадем право на Комо да използват снимката.

Или както се казва в кампанията на Фото-форум срещу кражбата на снимки от Интернет,
„Бъди достоен човек! По-добре любителски снимки, отколкото крадени …”